Mitkä ovat stressiin liittyvistä merkittävimmistä terveysongelmista? Tässä näyte.

Sydänsairaus.

Tutkijat ovat pitkään epäilleet, että stressaantuneella, tyypin A henkilöllä on korkeampi riski korkeaan verenpaineeseen ja sydänongelmiin. Emme tiedä miksi, tarkalleen. Stressi voi suoraan lisätä sykettä ja veren virtausta ja aiheuttaa kolesterolin ja triglyseridien vapautumisen verenkiertoon. On myös mahdollista, että stressi liittyy muihin ongelmiin – lisääntyneeseen tupakoinnin tai liikalihavuuden todennäköisyyteen -, jotka lisäävät epäsuorasti sydänriskejä.
Lääkärit tietävät, että äkillinen emotionaalinen stressi voi laukaista vakavia sydänongelmia, mukaan lukien sydänkohtaukset. Ihmisillä, joilla on kroonisia sydänongelmia, on vältettävä akuuttia stressiä – ja opittava hallitsemaan onnistuneesti elämän väistämättömät stressit – niin pitkälle kuin mahdollista.

Astma.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että stressi voi pahentaa astmaa. Jotkut todisteet viittaavat siihen, että vanhempien krooninen stressi saattaa jopa lisätä lasten astman kehittymisriskiä. Yhdessä tutkimuksessa tarkasteltiin kuinka vanhempien stressi vaikutti niiden pienten lasten astmaasteisiin, jotka olivat myös alttiina ilman saastumiselle tai joiden äidit tupakoivat raskauden aikana. Lapsilla, joilla on stressiä vailla vanhempia, oli huomattavasti suurempi riski sairastua astmaan.

Lihavuus.

Ylimääräinen rasva vatsassa näyttää aiheuttavan suurempia terveysriskejä kuin jalkojen tai lantion rasva – ja valitettavasti juuri siellä suuret stressit ihmiset näyttävät varastoivan sitä. “Stressi aiheuttaa korkeampia kortisolihormonitasoja”, kertoo Winner. “Ja se näyttää lisäävän vatsassa talletettujen rasvojen määrää.”

Diabetes.

Stressi voi pahentaa diabetestä kahdella tavalla. Ensinnäkin se lisää huonojen käyttäytymisten todennäköisyyttä, kuten epäterveellinen syöminen ja liiallinen juominen. Toiseksi stressi näyttää nostavan suoraan tyypin 2 diabeteksen ihmisten glukoositasoja.

Päänsärkyä.

Stressiä pidetään yhtenä yleisimmistä päänsärkyjen laukaisevista tekijöistä – ei vain jännityspäänsärkyjen, mutta myös migreenin. Masennus ja ahdistus. Ei todennäköisesti ole yllättävää, että krooninen stressi liittyy korkeampaan masennuksen ja ahdistuksen määrään. Yhdessä äskettäisten tutkimusten tutkimuksessa todettiin, että ihmisillä, joilla oli työhönsä liittyvää stressiä – kuten vaativaa työtä vain vähän palkkioita -, oli 80% korkeampi riski masennuksen kehittymisestä muutaman vuoden sisällä kuin ihmisillä, joilla on alhaisempi stressi.

Päänsärkyä

Ruoansulatuskanavan ongelmat.

Tässä on yksi asia, jota stressi ei tee – se ei aiheuta haavaumia. Se voi kuitenkin heikentää niitä. Stressi on myös yleinen tekijä monissa muissa suolistosairauksissa, kuten kroonisessa närästyksessä (tai ruoansulatuskanavan refluksitaudissa, GERD) ja ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS), Winner sanoo.

Alzheimerin tauti.

Yhdessä eläintutkimuksessa todettiin, että stressi voi pahentaa Alzheimerin tautia aiheuttaen sen aivovaurioiden muodostumisen nopeammin. Jotkut tutkijat spekuloivat, että stressin vähentämisellä on mahdollisuus hidastaa taudin etenemistä.

Nopeutettu ikääntyminen.

Itse asiassa on todisteita siitä, että stressi voi vaikuttaa ikääntymiseen. Yhdessä tutkimuksessa verrattiin korkean stressin alaisten – kroonisesti sairaita lapsia hoitavien – äitien DNA: ta niiden naisten kanssa, jotka eivät olleet. Tutkijat havaitsivat, että tietyllä kromosomialueella oli kiihtyneen ikääntymisen vaikutuksia. Stressi näytti kiihdyttävän ikääntymistä noin 9–17 lisävuotta.

Ennenaikainen kuolema.

Tutkimuksessa tarkasteltiin stressin terveysvaikutuksia tutkimalla vanhoja hoitajia, jotka hoitavat puolisonsa – ihmisiä, jotka ovat luonnostaan ​​suuressa stressissä. Se havaitsi, että omaishoitajien kuolleisuusaste oli 63 prosenttia korkeampi kuin ikäistensä, jotka eivät olleet hoitajia